Med. Zlatý poklad pro imunitu
Díl první
Posílení imunity. Zaklínadlo, které se v tomto ročním období objevuje na každém rohu. V aktuální situaci epidemie virové nákazy to platí o to více.
Pojďme se spolu ohlédnout do minulosti a využít modrosti našich předků, kteří žili v souladu
s přírodou a využívali její dary. Po staletí jako nejspolehlivější prevence proti nachlazení a mnoha dalším neduhům sloužil med.
Kromě úžasné vůně a chuti, med od včelaře obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Výčet můžeme začít jednoduchými cukry, které bez potřeby další přeměny snadno a rychle doputují do krve. Med je díky tomu ideální zásobárnou rychlé energie, což lze využít při prochladnutí, o které není v aprílovém počasí nouze. Lžička medu pomůže i po jakékoliv fyzické námaze, kdy bývá tělo oslabené a tedy i náchylnější pro nejrůznější virová onemocnění.
Další významnou složkou medu tvoří dextriny, jež napomáhají s hojením poraněné sliznice. Z tohoto důvodu je mimo jiné doporučován jako podpůrný prostředek při léčbě vředových onemocnění žaludku, dvanácterníku, nebo sliznice tlustého střeva. A jak všichni dobře víme, správné fungování trávicího traktu je pro imunitu člověka velmi důležitý faktor.
Když tělo přeci jen službu vypoví a ohlásí se teplota, kašel a ucpaný nos, med je tradičním pomocníkem. Odedávna byl přidáván jako sladidlo do plicních čajů. Pozor, je ale třeba dbát na důležité pravidlo. Nerozpouštět med v horkém čaji. Dobré je chvíli počkat, až čaj vychladne. Zahřátí medu nad 45 stupňů Celsia totiž zničí enzymy a další důležité blahodárné látky.
Jaké látky to jsou, a jaké mají účinky na lidský organismus, vám prozradíme příště.