Medový blog

Mateří kašička a její využití

Mateří kašička je čistým včelím produktem. Včely ji vytvářejí ve svých hltanových žlázách a používají ji pouze pro krmení včel. Tuto potravu dostávají všechny včelí larvičky tři dny po svém vylíhnutí z vajíčka, ale dále je jí krmena pouze ta larvička, ze které se má vyvinout včelí matka. Díky této stravě je včelí matka podstatně větší než dělnice, na vrcholu sezóny podává obrovský výkon, když během jediného dne naklade i několik tisíc vajíček. Markantní rozdíl je i v délce života - zatímco včelí dělnice se dožívá v létě v plné pracovní aktivitě tří až čtyř týdnů a v zimě přežívá šest až osm měsíců, včelí matka se může dožít až pěti let, a i v tomto vysokém věku je schopna - i když omezeně - klást vajíčka.

 

Mateří kašička je látka kašovité konzistence bílé až nažloutlé barvy. Je velmi nestabilní a ponechána na vzduchu bez konzervace rychle ztrácí své cenné účinky. Proto je důležité mateří kašičku ihned po odběru (který nesmíme provádět kovovými předměty) z matečníků správně konzervovat. Nejsnadnější je konzervace v medu. Musíme však dodržet zásadu, že do medu dáme nejvýše tři váhová procenta mateří kašičky (např. do 250 g medu dáme maximálně 7,5 g mateří kašičky) a to proto, že mateří kašička je látka výrazně hygroskopická, tj. dokáže vstřebávat vzdušnou vlhkost. Kdybychom to nedodrželi, stouplo by v medu množství vody nad únosnou mez, a vše by zkvasilo. Dále lze kašičku konzervovat v medovině nebo v lihu.

Využití mateří kašičky:

  • pomáhá při poškození centrálního nervového systému - např. při stavech po mozkových cévních příhodách, projevech nedostatečného prokrvení mozku, degenerativních onemocněních mozku (parkinsonova nemoc), roztroušené skleróze nebo alzheimerově chorobě
  • vhodné je užívání mateří kašičky ženami s potížemi, které provázejí přechod - mateří kašička zde vyrovnává pokles hladiny ženských hormonů a zmírňuje nepříjemné doprovodné obtíže
  • osvědčila se i u depresí nebo duševních otřesů
  • pro stimulující účinky a celkové regenerační působení je mateří kašička předurčena i k jarním očistným kúrám

Vzhledem ke svým specifickým účinkům má mateří kašička pravidla pro užívání:

  • není ji vhodné ůžívat dlouhodobě, ale pouze ve formě léčitelských kúr jednou, maximálně dvakrát ročně
  • vzhledem ke své hormonální povaze by mohla při dlouhodobém používání způsobit narušení hormonální rovnováhy v našem těle
  • vzhledem ke svému zaměření směrem k ženským hormonům bychom ji nikdy neměli podat nemocnému, u kterého byl zjištěn nádor prsu, nádor dělohy nebo vaječníků
  • mateří kašičku nesmí rovněž užívat lidé, kteří jsou na ni alergičtí
  • není vhodná pro těhotné ženy
  • užívejte vždy po konzultaci s lékařem

 

(Zdroj: MUDr Jana Hajdušková - Včelí produkty očima lékaře)

Pyl z květů a jeho využití

Včely sbírají z květů a jiných částí rostlin nejen nektar, ale i velké množství květního pylu. Bez pylu by včely nemohly normálně pracovat a žít. Z pylu s medem včely produkují krmnou kašičku, která je výsledkem komplikovaného kvasného procesu. Tato kašička je pro včely nezastupitelným bílkovino-vitamínovým pokrmem. Zatímco med včele slouží jako zdroj energie, pyl je nutný jako zdroj stavebních látek.

 

Pyl nelze konzumovat ve stavu, v jakém ho včely sesbírají na rostlinách (tzv. rouskovaný pyl). V tomto stavu projdou pylová zrna zažívacím traktem člověka nevyužitá, protože jsou obalena tuhou pylovou blankou, která chrání obsah zrna před vodou, sluncem a mechanickým poškozením, ale i před působením tak agresivních látek, jako jsou např. trávicí šťávy v našem zažívacím traktu. Včely proto nechávají v nasbíraném pylu působit fermentaci, která je svým průběhem podobná mléčnému kvašení. Mladé včely sesbíraný pyl s trochou nektaru, vody a výměšků svých trávicích žláz napěchují hlavičkou do buněk, zalijí malou vrstvou nektaru a ponechají určitou dobu v klidu. V teplém a vlhkém prostředí úlu proběhne v pylu fermentace, během níž pylová zrna nabobtnají, roztrhnou pylové blanky a bílkovinný obsah zrna se uvolní. A tak se konečně stane snadno využitelným.

Jak si vyrobit fermentovaný pyl pro svou potřebu, aniž bychom jej museli jednotlivě dolovat z plástů? 

Takzvanou pylovou konzervu si vyrobíme následovně:

 

  • Převaříme čtvrt litru vody, ve které po vychladnutí na 45 stupňů dobře rozmícháme 150 g květového medu a posléze do medové vody vmícháme 1 kg rouskovaného pylu. 
  • Směs dobře promícháme a vlijeme do zavařovací sklenice. 
  • Tuto sklenici nezavíčkujeme, jen ji překryjeme kusem čistého plátna a ponecháme v klidu stát při pokojové teplotě.
  • Přes plátno volně dochází k výměně plynů mezi pylem a ovzduším a ve sklenici probíhá nerušeně fermantace.
  • Za 3 až 4 dny směs krémovitě zhoustne - nyní sklenici uzavřeme pevným víčkem a nadále ji již uchováváme v chladničce. 
  • Takto je připravena k použití. 

 

Poznámka: Množství ingrediencí si dle uvedeného poměru můžete přizpůsobit podle svých potřeb.

 

Tip: Stejnou službu vám udělá med s přidaným rouskovaným pylem, protože v medu fermentace po určité době proběhne sama.

Praktické využití květního pylu

Pyl je v lidské výživě vítaný všude tam, kde tělo rychle potřebuje obnovit tkáně - tedy u lidí po těžkých a vyčerpávajících nemocech, po operacích nebo větších úrazech. Cenný je u pacientů v rekonvalescenci po mozkových cévních příhodách, u vleklých nervových onemocnění nebo u léčby stavů vyčerpanosti. Dále se pyl doporučuje k celkovému posílení organismu například u vředové choroby žaludku, u vleklých i akutních onemocnění jater nebo při arterioskleróze.

 

POZOR: Pyl nesmí užívat lidé s alergií na pyl, pacienti s nemocnými ledvinami a nádorovými onemocněními a těhotné ženy, protože jejich ledviny jsou již dost přetížené probíhajícím těhotenstvím.

 

(Zdroj: MUDr Jana Hajdušková - Včelí produkty očima lékaře)

Propolis a jeho využití

Propolis je lepkavá, smolná látka s příjemnou vůní, různé barvy (od světle hnědé přes tmavě červenou až po černou), kterou shromažďují a vyrábějí včely. Včely ho používají na utěsnění a zatmelení štěrbin v úlu, zúžení česna, vyztužení plástů a zlepšení jejich pružnosti. Zazdívají jím škůdce, kteří se dostanou do úlu a které nemohou z úlu odstranit (zamezí tím rozšíření nebezpečných původců chorob).

 

Díky svému chemickému složení má propolis široké spektrum účinnosti proti bakteriím, virům a houbám. Má velmi dobré antiseptické, regenerační a baktericidní účinky. Propolis je antibiotikem srovnatelným s běžně používanými antibiotiky jako je např. penicilin.

 

Praktické využití propolisové tinktury

  • Afty a akné: Vatovou tyčinkou namočenou do propolisové tinktury řádně vytřít ložiska.
  • Angína, bolesti v krku, onemocnění cest dýchacích: Kloktat 3x až 5x denně roztok propolisové tinktury (15 - 20 kapek do 0,2 dl vody, možno ředit 1 : 1).
  • Bolesti zubů: Propolis má silný lokální tlumivý účinek na bolesti. Namočit kousek vaty do roztoku propolisové tinktury (s vodou 1 : 1) a přiložit alespoň na 10 minut, případně aplikovat do dutiny zubu.
  • Bradavice, kuří oka: Každou noc přiložit kousek vaty s propolisovou tinkturou a přelepit. Je nutné aplikovat každý den (i 14 dní), dokud se bradavice nezačne loupat nebo dokud nevypadne celá.
  • Chřipka: Nejdůležitější je ihned při prvních příznacích chřipky začít inhalovat propolisovou tinkturu (viz. odstavec o rýmě) a užívat vnitřně 35 kapek tinktury v 0,2 l teplé vody nebo čaje vždy před jídlem 3-4x denně.
  • Kožní nemoci chronické: Naředíme tinkturu převařenou vodou v poměru 1 : 3, namočíme gázový tampon a přiložíme na postižená místa.
  • Nachlazení: Vypít 3x denně 15 - 20 kapek tinktury v malém množství teplé vody, nejlépe k tomu vodním roztokem i kloktat.
  • Onemocnění hrdla a hrtanu: 6 - 7 kapek tinktury do sklenice vlažné vody a tím 3 - 4x denně kloktat. Proti chřipce při prvních jejích příznacích nalít čajovou lžičku tinktury do sklenice heřmánkového nebo lipového čaje a užívat 3 - 5x denně.
  • Ošetření a čištění ran: Tinkturou (popř. ředěnou) natírat a čistit ránu 3 - 4x denně, zvláště při hnisavých poraněních.
  • Plísně (na nohou): Natírat neředěnou tinkturou, cca po 6 týdnech zmizí, propolis se velmi dobře osvědčil při potírání plísní mezi prsty.
  • Plynatost: Denně po jídle užít 15 - 20 kapek tinktury.
  • Popáleniny: Ihned přiložit tampon s tinkturou, mnohdy nenaskočí ani puchýř.
  • Posílení imunity: Denně po jídle užít 15 - 20 kapek tinktury.
  • Poševní zápaly: Aplikovat výplachy (do 150 ml vody teplé 38 stupňů Celsia se dá jedna malá lžička tinktury), používat po dobu 14 - 21 dní.
  • Poštípání: Potřít postižené místo tinkturou.
  • Proleženiny: Přikládat obklady z olivového oleje a propolisové tinktury v poměru 1 : 5 na vyčištění a epitelizaci pokožky.
  • Rýma: Inhalovat propolis (namočit vatový smotek do tinktury a vložit do nosních dírek) ráno a večer vždy alespoň 10 - 15 minut. Při bronchitidě a léčení hrdla vdechovat páry ústy ze směsi 250 - 300 ml horké vody a 20 - 30 kapek tinktury, používat při ošetřování plic (bronchitidy, angíny, chřipky apod.).
  • Záněty a infekce (ledvin, močových cest a měchýře, zažívacího traktu, prostaty): Užíváme 20 - 40 kapek tinktury ředěné 0,2 - 0,5 l čaje či vody 3x denně 30 min. před jídlem.

 

Upozornění: Propolisová tinktura není vhodná pro osoby citlivé na včelí produkty a osoby s poruchou jater!

 

(Zdroj: Léčení včelími produkty)

Med: Zlatý poklad pro imunitu

Posilování imunity - zaklínadlo, které se s každým příchodem podzimu začne všude skloňovat. Pojďte se ohlédnout do minulosti a využijte moudrosti našich předků, kteří žili v souladu s přírodou a uměli využívat její dary.

honey-1006972_1920

Med jako nejspolehlivější prevence nejen nachlazení

Jako nejspolehlivější prevence proti nachlazení a mnoha dalším neduhům sloužil po staletí med. Kromě úžasné vůně a chuti, obsahuje med od včelaře mnoho zdraví prospěšných látek. Výčet můžeme začít jednoduchými cukry, které bez potřeby další přeměny snadno a rychle doputují do krve. Med je díky tomu ideální zásobárnou rychlé energie, což lze využít při prochladnutí, o které není na začátku jara a podzimu nouze. Lžička medu pomůže i po jakékoliv fyzické námaze, kdy bývá tělo oslabené a tedy i náchylnější pro nejrůznější virová onemocnění.

Další významnou složkou medu tvoří dextriny, jež napomáhají s hojením poraněné sliznice. Z tohoto důvodu je mimo jiné doporučován jako podpůrný prostředek při léčbě vředových onemocnění žaludku, dvanácterníku, nebo sliznice tlustého střeva. A jak všichni dobře víme, správné fungování trávicího traktu je pro imunitu člověka velmi důležitý faktor.

Když tělo přeci jen službu vypoví a o slovo se přihlásí teplota, kašel a ucpaný nos, med je tradičním pomocníkem. Odedávna byl přidáván jako sladidlo do plicních čajů. Pozor, je ale třeba dbát na důležité pravidlo - nerozpouštět med v horkém čaji. Dobré je chvíli počkat, až čaj vychladne. Zahřátí medu nad 45 stupňů totiž zničí enzymy a další důležité blahodárné látky.

Včelařský rok

Podletí

U včel začíná nový včelařský rok během měsíce srpna, kdy včelkám doplňujeme cukerné zásoby, posilujeme je rezervními oddělky a provádí se léčba proti varoáze.

Krmení včelstev

Včasné a rychlé nakrmení je velmi důležité, protože v období srpna se formuje zimní generace včel. Velmi důležité je zúžení vletových prostor do úlu, abychom minimalizovali loupež od ostatních včel. Rychle a dobře nakrmené včely se dobře připraví na zimu a nevykrádají úly ve svém okolí. Je velkým omylem si myslet, že včelstvo si není schopno uložit veškeré zimní zásoby během několika dnů. Včelstva, která nejsou schopna si zpracovat zásoby rychle, je lepší posílit rezervními oddělky (není u nich záruka rychlého jarního rozvoje). Jsou to včelstva, u kterých není vytvořena dostatečně silná generace zimních včel a většinou v prosinci obsedají pouze 4 uličky mezi rámky - to je pro rychlý jarní rozvoj málo. Krmení provádíme cukerným roztokem, který podáváme ve dvou dávkách po 8 kg do plastových kbelíků se slámou. Je neuvěřitelné,  s jakou rychlostí si včelky dokážou zásoby uložit. Cukr rozmícháváme v IBC kontejneru ze kterého pomocí dlouhé hadice s uzávěrem plníme kbelíky přímo na stanovišti.

Během letní sezóny jsou úly umístěny přímo na zemi. Aby nedocházelo k poškození úlů vlivem velké vlhkosti, překládáme je na zimu na plastové palety vždy po dvou úlech. Zimoviště vybíráme vždy mimo dosah lidí, v závětří a pokud možno na slunci.

Podzim a zima 

Během října a listopadu provádíme ošetření včelstev fumigací a aerosolem proti varoáze. Následuje vyčištění podložek ze dna úlů od případných uhynulých roztočů varoázy (tyto zbytky se použijí na laboratorní rozbor na mor včelího plodu) a během ledna následuje odběr měli (rozmělněný vosk a jiné nečistoty). Měl se v laboratoři zkoumá na přítomnost roztočů varoázy.

V zimním období je také třeba vytavit vosk - staré a poškozené dílo v rámcích, vosková víčka z medobraní... Vosk tavíme v naší "voskotopce".

Během celé zimy se věnujeme výrobě nových úlů, rámků, den a střech - zkrátka všeho, co k naší včelařské praxi potřebujeme. Veškeré potřeby pro chov vyrábíme v naší truhlárně. 

  • Úly jsou zhotoveny ze stavebního řeziva (síla 25 mm).
  • Včelaříme na rámkové míře 39 x 27,5 cm a 39 x 15 cm.

Jaro

Příroda se nám začíná probouzet a naše včelky se nemohou dočkat na prvních květů. Kontrolujeme množství zásob a sílu včelstevSlabší včelstva spojujeme, aby byla do květu řepky v maximální síle. Připravujeme se na kočování za snůškou.


Se včelstvy kočujeme do sadů k opylování třešní a višní, dále na řepky, akáty, hořčice a končíme slunečnicí. Včelstva nepřevážíme na paletách, ale manipulujeme s jednotlivými úly. K tomu je každé včelstvo vybaveno speciálním kočovným dnem a celý včelařský rok je umístěno volně na zemi. Kočujeme pouze v noci s počtem 41-70 úlů (dle počtu nástavků na včelstvu) - návěs. Samotné nakládání a vykládání není velký problém, nejvíce nás zdržují přejezdy. V sadech se používají chemické postřiky a není výjimkou, že majitelé potřebují, abysme během noci odvezli 150 včelstev. Proto jsme vybaveni dvěma nízkopodlažními návěsy za traktor a přívěsem za osobní automobil, abychom mohli odvézt včelky najednou. 

Začátek květu řepky

Včelky rozšiřujeme o medníkové nástavky, vkládáme mezistěny a snažíme se předejít vyrojení včelstev. Chov matek pro potřebu nových oddělků je v plném proudu a z nejsilnějších včelstev se již odebírají rámky se zavíčkovaným plodem pro tvorbu nových včelstev.

Tvorba oddělků

Pokud je příznivé počasí, tak přidáváme medníkové nástavky a s radostí pozorujeme, jak se nám naše včeličky odmění za práci, kterou jim věnujeme.

Toto období je pro nás nejpracnější, protože musíme zajistit, aby ve včelstvu nevznikla rojová nálada. Odebíráme plodové rámky, doplňujeme mezistěny a kontrolujeme, jestli se včelstva nechystají odletět pryč. Vyrojení včelstva je pro včelaře neekonomické, protože se včelstvo výrazně oslabí a má velmi nízký výnos medu. Odebrané plodové rámky využíváme k tvorbě nových malých včelstev - oddělků.

Léto

Vytáčení medu 


Nejradostnější období roku - sklízíme plody našeho snažení. Odebírání rámků s medem a odvoz do medárny - vytáčení medu se provádí v tzv. medárně, kde se nachází vytáčecí linka (rok pořízení 2012) a tři zvratné medomety (2 medomety na 18 rámků a jeden medomet na 6 rámků). Vytočený med plníme do potravinářských sudů po 280kg.

Vzhledem k tomu, že se včelstva převáží za snůškou, jsme schopni našim zákazníkům nabídnout jednodruhové medy té nejvyšší kvality. Med v sudech je pečlivě označen druhem snůšky, ze které včelky med nasbíraly. 


S medem je manipulováno velmi šetrně, aby nedošlo k jeho znehodnocení. Plnění medu do spotřebitelského balení se provádí ve schválené stáčírně medu, která je pod veterinární kontrolou OVS Mělník. Med pro velkoodběratele je obchodován v sudech. 


   
Včelí med: Druhy medu a využití medu v lidovém léčitelství

Dle vyhlášky ministerstva zemědělství č. 334/97 Sb. je med hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin - nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin (stromů) a kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech.  

Druhy medu

Podle původu lze velmi zhruba med rozdělit na med květový, tj. světlý, a tmavý medovicový (někdy zvaný jako lesní) med. Květový med lze dále dělit podle druhu rostlin, ze kterých včely nektar sbírají např. na řepkový, akátový, lipový, slunečnicový, z ovocných stromů, z hořčice, pohankový, svazenkový ... Dá se však říci, že různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí či vůní, ale vždy je to med a tudíž hodnotná přírodní potravina a lidový lék.  

  • Květový (světlý) med získává včela na květních i mimokvětních nektáriích rostlin. Je to přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, která obohacují med o významné přírodní látky s povzbudivými účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky a pod. Květový med je velmi ceněn v lidovém léčitelství.
  • Medovicový (tmavý) med (častěji zvaný jako lesní med) vzniká jako vedlejší produkt činností některých mšic, puklic, mér a jiných zástupců hmyzí říše. Tento hmyz nabodává listy nebo jehlice stromů, vysává rostlinnou šťávu a zužitkuje z ní pro svou potřebu pouze bílkoviny. Zbylou rostlinnou šťávu (velmi bohatou na cukry) vystřikuje ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. A právě tyto kapénky sbírají včely jako medovici. Medovicový med je tmavý, silně aromatický, obsahuje minimální množství bílkovin, ale zato má hodně rostlinných silic. 
  • Pastový (nebo též pastovaný) med je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med, který si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá ale neteče - proto je vhodný zvláště pro děti.

 

Hodí se vědět: Krystalizace medu je přirozená vlastnost všech medů - jen doba krystalizace je u různých medů různá. Zkrystalizovaný med lze opět ztekutit zahříváním ve vodní lázni o teplotě do 50 stupňů. Pozor na dlouhodobější přehřátí medu nad 50 stupňů - tím by se zničily ty nejcennější látky.

Jak správně skladovat med? 

Med skladujeme v uzavřeném obalu, v suché a tmavé místnosti, při teplotě do 25 stupňů a relativní vzdušné vlhkosti nejvýše 70 %. Med snadno přijímá cizí pachy i vzdušnou vlhkost. Negativní vliv mají také přímé sluneční paprsky.  

 

Med v lidovém léčitelství

Med patří po staletí k jedné z nejcennějších potravin. Všestranně podporuje lidský organismus a rozhodně by neměl ve vyváženém jídelníčku chybět. Podporuje přirozenou odolnost organismu a pomáhá také například…

 

… proti chřipce 

Do sklenice teplého mléka přidáme 2 lžičky medu a na špičku nože másla. Užíváme několikrát denně.  

 

… na uklidnění nervů

Doporučuje se jíst před spaním jednu lžičku medu.

 

… při zánětech horních cest dýchacích

Med v teplém mléce či čaji s citronem bojuje proti infekci.

 

… při zácpě, plynatosti a poruchách trávení

Kávová lžička medu před spaním upravuje stolici a trávení a zamezuje vzniku bolesti.

 

… při nadváze 

Med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Pravidelné užívání tedy částečně usnadňuje snižování hmotnosti. 

 

… v těhotenství

Ženy mají během těhotenství zkonzumovat alespoň 5 kg medu (pokud nemají těhotenskou cukrovku). Plod tak dostane látky potřebné ke zdárnému vývoji.

6 položek celkem
Zpět do obchodu