Příběh Cihlářovic včelí farmy

Vsadili jsme na včelky

Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli chovat včelstva ve větším množství, byla nutnost restrukturalizace - přečtěte si celý příběh naší farmy.

Naše farma byla zaměřena hlavně na rostlinnou výrobu na 45 hektarech orné půdy, což samo o sobě moc na uživení není. Cena jatečných prasat spadla na minimum… Přemýšleli jsme, jak dál a rozhodli jsme se vsadit na včelky. Proto jsme si ponechali polnosti, které nadále obhospodařujeme a k tomu jsme začali budovat včelařský provoz. 

Petr Cihlář doplňuje: „Můj děda mě brával, zabaleného do hadrů od hlavy až k patě, k úlům už jako malého kluka. Vysvětloval mi, jak se o včelky starat a jak vytáčet med. Tři úly jsem si s sebou přivezl i sem do Kopeče a postupně začal chov rozšiřovat. Pořídil jsem si kočovné zařízení  a najednou měl včelstev několik stovek. Dnes je jejich aktuální počet při zazimování 1200, v sezóně se ale zvyšuje až o 500, ta jsou na prodej nebo na posílení produkčních včelstev.  Aktuálně využíváme celkem 24 stanovišť v okruhu třiceti kilometrů.“ 

Velký důraz klademe na kvalitu našich produktů

Proto jednou z prvních investic bylo vybudování veterinárně schválené medárny a stáčírny medu, která má přiděleno registrační číslo CZ-15529. Tento provoz je pod stálým veterinárním dozorem a odpovídá normám EU. V roce 2020 jsme stáčírnu medu rozšířili o novou budovu a vybavili jsme ji novou stáčecí linkou na med.

Upřednostňujeme produkci kvalitních jednodruhových medů

A ty získáváme z ovocných stromů, řepky, akátu, hořčice, lípy a slunečnice. Abychom byli schopni tyto medy získat, kočujeme se včelstvy za snůškou až do vzdálenosti 30 kilometrů od farmy. V sezóně máme včelstva umístěna na kočovných stanovištích, z kterých se v podletí převážejí na zimoviště, kterých je cca 25.

Kromě klasických jednodruhových medů (květový, lipový, akátový a květový pastovaný) máme v nabídce naše "medové speciality". Ty vznikají tak, že do klasického pastovaného medu přidáváme například skořici, zázvor, kakao, kardamom, chilli, kávu nebo rakytníkový, malinový či višňový extrakt.

Zakládáme si na soběstačnosti

Pokud si k nám přijedete koupit med, či na něj narazíte v nějakém obchodě, můžete si být jisti, že náš med pochází opravdu od včel. Nejsme překupníci medu, vzhledem k počtu našich včelstev nejsme nuceni med nakupovat, jsme soběstační. A vy tak máte jistotu, že med je opravdu med.

Věděli jste, že: Značná část medu, kterou prodávají české supermarkety, pochází z Asie či Jižní Ameriky, kde se vyrábí průmyslovým procesem z cukru. Med je složením gluko-fruktóza a dnes již není problém naštěpit ji třeba ze škrobovin nebo sacharózy, aniž by běžná potravinářská analýza měla šanci zjistit, že jde o falšovanou potravinu. Průmyslový med na rozdíl od přírodního ale samozřejmě neobsahuje prakticky žádné léčivé látky jako enzymy nebo minerály, kvůli kterým ho lidí kupují, zato je tak levný, že mu těžko můžeme konkurovat.

V zimních měsících, kdy naše včelky odpočívají a sbírají síly na další sezónu, se zabýváme truhlářskou výrobou. A tak jsme soběstační také ve výrobě úlů, rámků a jiných potřeb pro včelaření. Přečtěte si, jak probíhá náš včelařský rok.

 

Jana a Petr Cihlářovi