Zavařujeme s medem: Zdravější a chutnější varianta pro vaši spíž

Tradiční zavařování s cukrem zná asi každý. Ale slyšeli jste už o konzervaci medem? Možná vás překvapí, jak skvěle med v této roli funguje a jaké benefity přináší. Zavařování s medem není jen o zdravější alternativě, ale také o objevení nových, fascinujících chuťových rozměrů. Připravte si sklenice, představíme vám, jak na to, a nabídneme recepty na zavařování, které obohatí vaši spíž o skutečné delikatesy, jako jsou medové okurky nebo lahodné ovoce v medu.

 

zavařeniny

 

Proč zkusit zavařování s medem? 

  • Zdravější alternativa: Med je přírodní sladidlo, které na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje množství vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů. I když část těchto látek může být tepelnou úpravou ovlivněna, stále je to komplexnější sladidlo. Navíc má med často o něco nižší glykemický index než cukr.
  • Jedinečná chuť a aroma: Med dodá zavařeninám specifickou, bohatší a často i jemně kořeněnou chuť a vůni, které s cukrem nedocílíte. Různé druhy medu mohou vytvořit různé chuťové profily.
  • Přirozené konzervační vlastnosti: Med má sám o sobě díky vysokému obsahu cukrů a nízkému obsahu vody přirozené konzervační schopnosti. V kombinaci se správným postupem zavařování pomáhá uchovat potraviny déle čerstvé.
  • Krásná barva: Med může zavařeninám dodat krásný zlatavý až jantarový nádech.

Na co myslet, než začnete zavařovat s medem:

  • Výběr medu: Pro zavařování s medem se obecně hodí spíše světlejší, jemnější medy (např. med květový nebo akátový), které nepřebijí chuť ovoce či zeleniny. U výraznějších chutí (např. švestky, některé druhy zeleniny) můžete experimentovat i s tmavšími medy.
  • Množství medu: Med je sladší než cukr a obsahuje vodu. Obecně platí, že medu budete potřebovat o něco méně než cukru (cca o 1/4 až 1/3 méně). Je dobré ochutnávat a přizpůsobit množství vlastní chuti.
  • Kyselost: Med je mírně kyselý, což je pro konzervaci výhodné. Někdy můžete i snížit množství přidané kyseliny (citronové šťávy, octa) v receptech.
  • Sterilizace: I při zavařování s medem je naprosto klíčová důkladná sterilizace sklenic a víček, stejně jako dodržení správného postupu zavařování (tepelná úprava).

 

Recepty, které stojí za vyzkoušení:

 

hrušky zavařené s medem

 

🍒🍎🍐Voňavé ovoce v medovém nálevu (broskve, meruňky, hrušky, třešně, švestky)

Tento základní recept na ovoce v medu je skvělý pro různé druhy letního ovoce.

Budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce (např. vypeckované a rozpůlené broskve nebo meruňky, oloupané a na čtvrtky nakrájené hrušky)
  • Cca 200-300 g medu (např. náš jemný květový [odkaz na váš květový med]) – množství upravte podle sladkosti ovoce a vaší chuti
  • Cca 0,5 litru vody (nebo tolik, aby ovoce bylo ponořené)
  • Šťáva z 1 citronu (proti hnědnutí a pro svěží chuť)
  • Volitelně: kousek celé skořice, pár hřebíčků, badyán pro zajímavější aroma

Jak na to:

  • Ovoce omyjte, očistěte a případně nakrájejte. Aby nezhnědlo, můžete ho krátce ponořit do vody s citronovou šťávou.
  • V hrnci smíchejte vodu, med a citronovou šťávu (a případné koření). Přiveďte k varu a krátce povařte, dokud se med zcela nerozpustí.
  • Ovoce naskládejte do čistých sterilizovaných sklenic. Zalijte horkým medovým nálevem tak, aby bylo zcela ponořené (cca 1-2 cm pod okraj).
  • Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  • Sterilizujte v zavařovacím hrnci při teplotě 80-85 °C po dobu cca 15-25 minut (podle velikosti sklenic a druhu ovoce).
  • Nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.

 

🥒🍯Křupavé medové okurky (rychlokvašky nebo sterilované)

Vyzkoušejte recept na zavařování okurek trochu jinak! Med jim dodá zajímavý chuťový rozměr.

Budete potřebovat (na cca 4-5 středních sklenic):

    • 2 kg menších okurek nakladaček

 

  • Na nálev:

 

      • 1,5 litru vody
      • 0,4 litru 8% octa
      • 100-150 g medu (např. náš univerzální květový [odkaz na váš květový med])
      • 2-3 lžíce soli (ne jodizované)

 

  • Do každé sklenice:

 

    • Kousek kopru
    • Pár koleček mrkve a cibule
    • Několik kuliček pepře a nového koření
    • 1/2 lžičky hořčičného semínka
    • Volitelně: kousek křenu, bobkový list

Jak na to:

  • Okurky důkladně omyjte a propíchejte vidličkou (nebo seřízněte špičky), aby lépe nasákly nálev.
  • Do čistých sterilizovaných sklenic naskládejte na dno koření, mrkev, cibuli a kopr. Poté pevně naskládejte okurky.
  • Připravte nálev: Vodu, ocet, med a sůl svařte, dokud se med a sůl nerozpustí.
  • Horkým nálevem zalijte okurky ve sklenicích tak, aby byly zcela ponořené.
  • Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  • Sterilizujte při 80 °C po dobu cca 20 minut. (Pokud chcete rychlokvašky, nes sterilizujte, nechte kvasit při pokojové teplotě pár dní a pak uložte do chladu).
  • Nechte alespoň 2-3 týdny uležet, než začnete konzumovat.

 

Další tipy na zavařování s medem:

  • Medové čatní: Experimentujte s kombinací ovoce (např. švestky, jablka, mango), zeleniny (cibule, rajčata), octa, medu a koření.
  • Marmelády a džemy s medem: Med můžete použít i při vaření marmelád, jen počítejte s jeho tekutější konzistencí a případně přidejte více pektinu nebo déle vařte pro zahuštění.
  • Nakládaná zelenina v medovém nálevu: Kromě okurek můžete zkusit naložit i papriky, cibulky nebo červenou řepu.

Uchování a použití medových zavařenin

Správně zavařené a dobře uzavřené sklenice skladujte na chladném, tmavém a suchém místě. Vydrží vám tak minimálně jednu sezónu, často i déle. Zdravé zavařování s medem vám přinese nejen nové chutě, ale i dobrý pocit z využití přírodních surovin. Medové kompoty jsou skvělé samotné, jako doplněk k dezertům nebo snídaňovým kaším. Medové okurky a nakládaná zelenina zase oživí každý talíř jako pikantní příloha.

Pro vaše medové experimenty doporučujeme kvalitní medy přímo od včelaře.