Med není jen na lžičku do čaje nebo na namazání na chleba. Je to také fantastická ingredience pro pečení, která dodá moučníkům jedinečnou chuť, vláčnost a nádhernou barvu. Připravte se na sladkou inspiraci! Představíme vám nejen recept na domácí medovník, který si zamilujete, ale i další moučníky, kde med hraje hlavní roli, včetně tipů na hned měkké perníčky. A poradíme, jaký druh medu se pro který recept hodí nejlépe.
Proč péct s medem? Kouzlo zlatého pokladu v těstě
- Chuť a aroma: Med dodává pečivu charakteristickou, lehce karamelovou a voňavou chuť, kterou jiným sladidlem nenahradíte.
- Vláčnost: Díky obsahu fruktózy pomáhá med udržet pečivo déle vláčné a zabraňuje jeho rychlému vysychání.
- Barva: Med přispívá k krásně zlatohnědé barvě kůrky.
- Přírodní sladidlo: Je to přírodní alternativa k bílému cukru, která navíc obsahuje i nějaké ty prospěšné látky (i když při pečení se část z nich teplem znehodnotí, chuť a další vlastnosti zůstávají).
Jaký med vybrat na pečení?
Obecně platí, že pro pečení se hodí spíše tmavší a aromaticky výraznější medy, jako je lesní (medovicový) med nebo květový med z letní snůšky (např. lipový med). Jejich chuť se v těstě lépe prosadí. Ty jemnější - jako třeba med akátový by mohly být v chuti pečiva méně znatelné, ale pokud preferujete jen lehký medový nádech, mohou být také dobrou volbou.
- Na medovník a perníčky: Ideální je tmavší, výraznější med (lipový, nebo tmavší smíšený květový med). Dodají tu správnou hloubku chuti.
- Na jemnější pečivo (buchty, koláče): Můžete použít i světlejší květové medy, pokud nechcete příliš dominantní medovou chuť.
Recepty, které provoní váš domov
🍯Klasický domácí medovník
Tenhle recept na medovník je sázkou na jistotu. Není sice nejrychlejší, ale výsledek stojí za to!
Ingredience na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření (volitelné, pro výraznější chuť)
Ingredience na krém:
- 1 Salko (slazené kondenzované mléko) – vařené 2 hodiny v plechovce ponořené ve vodě (nechat zcela vychladnout před otevřením!) nebo kupované karamelové Salko
- 250 g másla, změklého
- Volitelně: trochu rumu na dochucení
Na posypání: Ořechy (vlašské, lískové), zbytky upečeného těsta
Postup:
- Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte cukr, med a vejce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs není hladká.
- Odstavte z lázně, přidejte jedlou sodu (směs trochu napění) a případně perníkové koření.
- Postupně zapracujte prosátou mouku a vypracujte hladké, vláčné těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
- Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu (ideálně přes noc) odpočinout v lednici.
- Odpočinuté těsto rozdělte na 4-5 stejných dílů. Každý díl rozválejte na tenký plát (cca 2-3 mm) na pomoučeném vále. Vykrojte kruhy (např. pomocí talíře nebo formy). Zbytky těsta také upečte, budou se hodit na posypání.
- Pláty pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180 °C asi 5-8 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, pečou se rychle!
- Nechte pláty zcela vychladnout.
- Příprava krému: Změklé máslo vyšlehejte do pěny. Postupně zašlehávejte vychladlé (karamelové) Salko. Můžete dochutit rumem.
- Sestavení medovníku: Vychladlé pláty potírejte krémem a skládejte na sebe. Poslední plát a boky také potřete krémem.
- Zbytky upečeného těsta rozdrťte nebo nastrouhejte, smíchejte s nasekanými ořechy a celý medovník jimi hustě posypte.
- Medovník nechte alespoň 24 hodin (ideálně 2-3 dny) uležet v chladu, aby pláty zvláčněly a chutě se propojily. Tento krok je pro nejlepší medovník klíčový!
🤎Hned měkké medové perníčky
Kdo by nemiloval medové perníčky? Tento recept na hned měkké perníčky zaručí, že si na nich pochutnáte téměř okamžitě.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 180 g cukru moučka
- 100 g másla nebo Hery, změklé
- 2 vejce + 1 na potření
- 3 lžíce kvalitního medu (opět doporučujeme tmavší, např. náš [odkaz na váš květový/lesní med])
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
- V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, perníkové koření a jedlou sodu.
- Přidejte změklé máslo, vejce a med. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny (lépe přes noc) odpočinout v lednici.
- Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3-5 mm. Vykrajujte perníčky.
- Kládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170-180 °C asi 8-12 minut (podle velikosti a tloušťky).
- Ihned po vytažení z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem pro krásný lesk.
- Nechte vychladnout a můžete zdobit bílkovou polevou.
🍰Hrnečkový medový koláč s ovocem
Potřebujete rychlou a vláčnou buchtu? Tento hrnečkový recept je ideální!
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice (můžete ubrat, pokud použijete sladší med)
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 3 lžíce medu (květový nebo lipový bude fajn)
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- Ovoce (jablka, hrušky, švestky, borůvky – podle sezóny)
- Na drobenku (volitelné): hrubá mouka, máslo, cukr
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé míse prošlehejte mléko, olej, vejce a med.
- Tekutou směs vlijte k suchým ingrediencím a krátce promíchejte, aby se vše spojilo (nepřemíchejte).
- Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo do formy.
- Poklaďte ovocem a případně posypte drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut (zkoušejte špejlí).
Pečení s medem je radost. Experimentujte s různými druhy medu a objevujte nové chuťové kombinace. Ať už se pustíte do našeho receptu na domácí medovník, voňavých medových perníčků nebo rychlého koláče, přejeme vám sladké chvíle a dobrou chuť!
Nezapomeňte, že základem každého skvělého medového moučníku je kvalitní med.