Letní grilování s medem: Marinády a dipy, které vás dostanou

Není nad léto, slunce, pohodu a vůni grilovaného masa či zeleniny linoucí se zahradou… Ozvláštněte letos své grilovací umění a vyzkoušejte některý z medových receptů a připravte se na explozi chutí! Med, ten zlatavý poklad, není jen skvělým sladidlem do čaje nebo na chleba. Jeho jedinečné vlastnosti z něj dělají fantastického parťáka i pro slané pokrmy, a na grilu přímo exceluje!

Proč je med skvělý na grilování? Dodá masu krásnou barvu a jemně karamelovou krustičku, pomůže udržet šťavnatost a jeho přirozená sladkost skvěle vybalancuje pikantní nebo kyselé chutě ostatních ingrediencí v marinádách a dipech. 

 

grilování s medem recepty

Medové marinády: Základ pro dokonale šťavnaté maso

Marinování je klíčem k tomu, aby maso bylo křehké, šťavnaté a plné chuti. Med v marinádě nejenže přidá sladkost, ale také pomáhá vytvořit na povrchu masa při grilování lákavou glazuru.

🍗Medovo-hořčičná marináda na kuřecí a vepřové

Tenhle recept na medovou marinádu je sázkou na jistotu a miluje ho snad každý.

Budete potřebovat:

  • 4 lžíce kvalitního medu (ideálně med květový)
  • 2 lžíce dijonské hořčice (nebo plnotučné)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

Jak na to:

  • Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce. 
  • Maso naložte do marinády alespoň na 2 hodiny před grilováním, ale ideálně nechte odležet přes noc v lednici.
  • Tip: Pro pikantnější verzi přidejte špetku chilli.

 

🌶️Pikantní medovo-česneková marináda na žebra, křídla a hovězí

Pokud máte rádi trochu ostřejší chutě, tahle medová marináda je přesně pro vás.

Budete potřebovat:

  • 3 lžíce tmavějšího medu (ideální je lesní nebo lipový med)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky chilli vloček (nebo dle chuti)
  • Šťáva z 1/2 limetky

Jak na to:

  • Ingredience smíchejte. 
  • Maso marinujte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. 
  • Během grilování můžete zbylou marinádou maso potírat.
  • Tip: Místo chilli vloček můžete použít kapku vaší oblíbené chilli omáčky, nebo vyzkoušet chilli v pastovaném medu.

 

Medové dipy a omáčky: Perfektní doplněk k hotovým pokrmům

Nejen marinády, ale i dipy a omáčky mohou díky medu získat nový rozměr. Podávejte je k již ugrilovanému masu, zelenině nebo třeba k sýrům.

🍶Svěží jogurtový medový dip (k zelenině, kuřecímu masu, sýrům)

Lehký a osvěžující medový dip, který se hodí téměř ke všemu.

Budete potřebovat:

  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu (řecký typ je ideální)
  • 2 lžíce medu (zkuste třeba náš jemný akátový med)
  • 1 lžíce čerstvě nasekané máty nebo pažitky
  • Šťáva z 1/4 citronu
  • Špetka soli

Jak na to:

  • Všechny suroviny jednoduše smíchejte a nechte chvíli odležet v chladu, aby se chutě propojily.
  • Tip: Pro výraznější chuť přidejte malý prolisovaný stroužek česneku.

 

🍖Univerzální medová BBQ omáčka (ke všemu grilovanému)

Domácí BBQ omáčka je vždycky lepší než kupovaná, a s medem je prostě božská!

Budete potřebovat:

  • 1 menší cibule, najemno nasekaná
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce medu (např. květový nebo akátový)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • Sůl, pepř

Jak na to:

  • Na oleji zpěňte cibulku, přidejte česnek a krátce orestujte. 
  • Vmíchejte protlak, med, ocet, worcesterskou omáčku a uzenou papriku. 
  • Osolte, opepřete a na mírném ohni za občasného míchání vařte asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne. 
  • Nechte vychladnout.
  • Tip: Pokud máte rádi ostřejší, přidejte trochu chilli. Omáčka vydrží v lednici několik dní.

 

Pár tipů pro grilování s medem:

  • Pozor na spálení: Med obsahuje cukry, které mají tendenci při vysokých teplotách rychle karamelizovat a mohou se spálit. Pokud grilujete maso naložené v medové marinádě delší dobu, zvažte grilování na nepřímém žáru nebo ke konci snižte teplotu.
  • Potírání ke konci: Pokud chcete dosáhnout krásné lesklé glazury, můžete maso potírat medovou marinádou nebo samotným medem až v poslední fázi grilování.
  • Kvalitní med je základ: Chuť výsledného pokrmu samozřejmě ovlivní i kvalita použitého medu. Doporučujeme používat pravý včelí med od prověřených včelařů.