Recepty s medem

Medovník a další moučníky: Recepty s medem, které si zamilujete

Med není jen na lžičku do čaje nebo na namazání na chleba. Je to také fantastická ingredience pro pečení, která dodá moučníkům jedinečnou chuť, vláčnost a nádhernou barvu. Připravte se na sladkou inspiraci! Představíme vám nejen recept na domácí medovník, který si zamilujete, ale i další moučníky, kde med hraje hlavní roli, včetně tipů na hned měkké perníčky. A poradíme, jaký druh medu se pro který recept hodí nejlépe.

Proč péct s medem? Kouzlo zlatého pokladu v těstě

  • Chuť a aroma: Med dodává pečivu charakteristickou, lehce karamelovou a voňavou chuť, kterou jiným sladidlem nenahradíte.
  • Vláčnost: Díky obsahu fruktózy pomáhá med udržet pečivo déle vláčné a zabraňuje jeho rychlému vysychání.
  • Barva: Med přispívá k krásně zlatohnědé barvě kůrky.
  • Přírodní sladidlo: Je to přírodní alternativa k bílému cukru, která navíc obsahuje i nějaké ty prospěšné látky (i když při pečení se část z nich teplem znehodnotí, chuť a další vlastnosti zůstávají).

Jaký med vybrat na pečení?

Obecně platí, že pro pečení se hodí spíše tmavší a aromaticky výraznější medy, jako je lesní (medovicový) med nebo květový med z letní snůšky (např. lipový med). Jejich chuť se v těstě lépe prosadí. Ty jemnější - jako třeba med akátový by mohly být v chuti pečiva méně znatelné, ale pokud preferujete jen lehký medový nádech, mohou být také dobrou volbou.

  • Na medovník a perníčky: Ideální je tmavší, výraznější med (lipový, nebo tmavší smíšený květový med). Dodají tu správnou hloubku chuti.
  • Na jemnější pečivo (buchty, koláče): Můžete použít i světlejší květové medy, pokud nechcete příliš dominantní medovou chuť.

 

Recepty, které provoní váš domov

medovnik

🍯Klasický domácí medovník 

Tenhle recept na medovník je sázkou na jistotu. Není sice nejrychlejší, ale výsledek stojí za to!

Ingredience na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření (volitelné, pro výraznější chuť)

Ingredience na krém:

  • 1 Salko (slazené kondenzované mléko) – vařené 2 hodiny v plechovce ponořené ve vodě (nechat zcela vychladnout před otevřením!) nebo kupované karamelové Salko
  • 250 g másla, změklého
  • Volitelně: trochu rumu na dochucení

Na posypání: Ořechy (vlašské, lískové), zbytky upečeného těsta

Postup:

  • Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte cukr, med a vejce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs není hladká.
  • Odstavte z lázně, přidejte jedlou sodu (směs trochu napění) a případně perníkové koření.
  • Postupně zapracujte prosátou mouku a vypracujte hladké, vláčné těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  • Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu (ideálně přes noc) odpočinout v lednici.
  • Odpočinuté těsto rozdělte na 4-5 stejných dílů. Každý díl rozválejte na tenký plát (cca 2-3 mm) na pomoučeném vále. Vykrojte kruhy (např. pomocí talíře nebo formy). Zbytky těsta také upečte, budou se hodit na posypání.
  • Pláty pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180 °C asi 5-8 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, pečou se rychle!
  • Nechte pláty zcela vychladnout.
  • Příprava krému: Změklé máslo vyšlehejte do pěny. Postupně zašlehávejte vychladlé (karamelové) Salko. Můžete dochutit rumem.
  • Sestavení medovníku: Vychladlé pláty potírejte krémem a skládejte na sebe. Poslední plát a boky také potřete krémem.
  • Zbytky upečeného těsta rozdrťte nebo nastrouhejte, smíchejte s nasekanými ořechy a celý medovník jimi hustě posypte.
  • Medovník nechte alespoň 24 hodin (ideálně 2-3 dny) uležet v chladu, aby pláty zvláčněly a chutě se propojily. Tento krok je pro nejlepší medovník klíčový!

 

perníčky

🤎Hned měkké medové perníčky 

Kdo by nemiloval medové perníčky? Tento recept na hned měkké perníčky zaručí, že si na nich pochutnáte téměř okamžitě.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g cukru moučka
  • 100 g másla nebo Hery, změklé
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 3 lžíce kvalitního medu (opět doporučujeme tmavší, např. náš [odkaz na váš květový/lesní med])
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

Postup:

  • V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, perníkové koření a jedlou sodu.
  • Přidejte změklé máslo, vejce a med. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny (lépe přes noc) odpočinout v lednici.
  • Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3-5 mm. Vykrajujte perníčky.
  • Kládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170-180 °C asi 8-12 minut (podle velikosti a tloušťky).
  • Ihned po vytažení z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem pro krásný lesk.
  • Nechte vychladnout a můžete zdobit bílkovou polevou.

 

medový koláč

🍰Hrnečkový medový koláč s ovocem 

Potřebujete rychlou a vláčnou buchtu? Tento hrnečkový recept je ideální!

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (můžete ubrat, pokud použijete sladší med)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu (květový nebo lipový bude fajn)
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • Ovoce (jablka, hrušky, švestky, borůvky – podle sezóny)
  • Na drobenku (volitelné): hrubá mouka, máslo, cukr

Postup:

  • V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  • V druhé míse prošlehejte mléko, olej, vejce a med.
  • Tekutou směs vlijte k suchým ingrediencím a krátce promíchejte, aby se vše spojilo (nepřemíchejte).
  • Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo do formy.
  • Poklaďte ovocem a případně posypte drobenkou.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut (zkoušejte špejlí).

 

Pečení s medem je radost. Experimentujte s různými druhy medu a objevujte nové chuťové kombinace. Ať už se pustíte do našeho receptu na domácí medovník, voňavých medových perníčků nebo rychlého koláče, přejeme vám sladké chvíle a dobrou chuť!

Nezapomeňte, že základem každého skvělého medového moučníku je kvalitní med.

Zavařujeme s medem: Zdravější a chutnější varianta pro vaši spíž

Tradiční zavařování s cukrem zná asi každý. Ale slyšeli jste už o konzervaci medem? Možná vás překvapí, jak skvěle med v této roli funguje a jaké benefity přináší. Zavařování s medem není jen o zdravější alternativě, ale také o objevení nových, fascinujících chuťových rozměrů. Připravte si sklenice, představíme vám, jak na to, a nabídneme recepty na zavařování, které obohatí vaši spíž o skutečné delikatesy, jako jsou medové okurky nebo lahodné ovoce v medu.

 

zavařeniny

 

Proč zkusit zavařování s medem? 

  • Zdravější alternativa: Med je přírodní sladidlo, které na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje množství vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů. I když část těchto látek může být tepelnou úpravou ovlivněna, stále je to komplexnější sladidlo. Navíc má med často o něco nižší glykemický index než cukr.
  • Jedinečná chuť a aroma: Med dodá zavařeninám specifickou, bohatší a často i jemně kořeněnou chuť a vůni, které s cukrem nedocílíte. Různé druhy medu mohou vytvořit různé chuťové profily.
  • Přirozené konzervační vlastnosti: Med má sám o sobě díky vysokému obsahu cukrů a nízkému obsahu vody přirozené konzervační schopnosti. V kombinaci se správným postupem zavařování pomáhá uchovat potraviny déle čerstvé.
  • Krásná barva: Med může zavařeninám dodat krásný zlatavý až jantarový nádech.

Na co myslet, než začnete zavařovat s medem:

  • Výběr medu: Pro zavařování s medem se obecně hodí spíše světlejší, jemnější medy (např. med květový nebo akátový), které nepřebijí chuť ovoce či zeleniny. U výraznějších chutí (např. švestky, některé druhy zeleniny) můžete experimentovat i s tmavšími medy.
  • Množství medu: Med je sladší než cukr a obsahuje vodu. Obecně platí, že medu budete potřebovat o něco méně než cukru (cca o 1/4 až 1/3 méně). Je dobré ochutnávat a přizpůsobit množství vlastní chuti.
  • Kyselost: Med je mírně kyselý, což je pro konzervaci výhodné. Někdy můžete i snížit množství přidané kyseliny (citronové šťávy, octa) v receptech.
  • Sterilizace: I při zavařování s medem je naprosto klíčová důkladná sterilizace sklenic a víček, stejně jako dodržení správného postupu zavařování (tepelná úprava).

 

Recepty, které stojí za vyzkoušení:

 

hrušky zavařené s medem

 

🍒🍎🍐Voňavé ovoce v medovém nálevu (broskve, meruňky, hrušky, třešně, švestky)

Tento základní recept na ovoce v medu je skvělý pro různé druhy letního ovoce.

Budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce (např. vypeckované a rozpůlené broskve nebo meruňky, oloupané a na čtvrtky nakrájené hrušky)
  • Cca 200-300 g medu (např. náš jemný květový [odkaz na váš květový med]) – množství upravte podle sladkosti ovoce a vaší chuti
  • Cca 0,5 litru vody (nebo tolik, aby ovoce bylo ponořené)
  • Šťáva z 1 citronu (proti hnědnutí a pro svěží chuť)
  • Volitelně: kousek celé skořice, pár hřebíčků, badyán pro zajímavější aroma

Jak na to:

  • Ovoce omyjte, očistěte a případně nakrájejte. Aby nezhnědlo, můžete ho krátce ponořit do vody s citronovou šťávou.
  • V hrnci smíchejte vodu, med a citronovou šťávu (a případné koření). Přiveďte k varu a krátce povařte, dokud se med zcela nerozpustí.
  • Ovoce naskládejte do čistých sterilizovaných sklenic. Zalijte horkým medovým nálevem tak, aby bylo zcela ponořené (cca 1-2 cm pod okraj).
  • Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  • Sterilizujte v zavařovacím hrnci při teplotě 80-85 °C po dobu cca 15-25 minut (podle velikosti sklenic a druhu ovoce).
  • Nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.

 

🥒🍯Křupavé medové okurky (rychlokvašky nebo sterilované)

Vyzkoušejte recept na zavařování okurek trochu jinak! Med jim dodá zajímavý chuťový rozměr.

Budete potřebovat (na cca 4-5 středních sklenic):

    • 2 kg menších okurek nakladaček

 

  • Na nálev:

 

      • 1,5 litru vody
      • 0,4 litru 8% octa
      • 100-150 g medu (např. náš univerzální květový [odkaz na váš květový med])
      • 2-3 lžíce soli (ne jodizované)

 

  • Do každé sklenice:

 

    • Kousek kopru
    • Pár koleček mrkve a cibule
    • Několik kuliček pepře a nového koření
    • 1/2 lžičky hořčičného semínka
    • Volitelně: kousek křenu, bobkový list

Jak na to:

  • Okurky důkladně omyjte a propíchejte vidličkou (nebo seřízněte špičky), aby lépe nasákly nálev.
  • Do čistých sterilizovaných sklenic naskládejte na dno koření, mrkev, cibuli a kopr. Poté pevně naskládejte okurky.
  • Připravte nálev: Vodu, ocet, med a sůl svařte, dokud se med a sůl nerozpustí.
  • Horkým nálevem zalijte okurky ve sklenicích tak, aby byly zcela ponořené.
  • Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  • Sterilizujte při 80 °C po dobu cca 20 minut. (Pokud chcete rychlokvašky, nes sterilizujte, nechte kvasit při pokojové teplotě pár dní a pak uložte do chladu).
  • Nechte alespoň 2-3 týdny uležet, než začnete konzumovat.

 

Další tipy na zavařování s medem:

  • Medové čatní: Experimentujte s kombinací ovoce (např. švestky, jablka, mango), zeleniny (cibule, rajčata), octa, medu a koření.
  • Marmelády a džemy s medem: Med můžete použít i při vaření marmelád, jen počítejte s jeho tekutější konzistencí a případně přidejte více pektinu nebo déle vařte pro zahuštění.
  • Nakládaná zelenina v medovém nálevu: Kromě okurek můžete zkusit naložit i papriky, cibulky nebo červenou řepu.

Uchování a použití medových zavařenin

Správně zavařené a dobře uzavřené sklenice skladujte na chladném, tmavém a suchém místě. Vydrží vám tak minimálně jednu sezónu, často i déle. Zdravé zavařování s medem vám přinese nejen nové chutě, ale i dobrý pocit z využití přírodních surovin. Medové kompoty jsou skvělé samotné, jako doplněk k dezertům nebo snídaňovým kaším. Medové okurky a nakládaná zelenina zase oživí každý talíř jako pikantní příloha.

Pro vaše medové experimenty doporučujeme kvalitní medy přímo od včelaře.

Letní grilování s medem: Marinády a dipy, které vás dostanou

Není nad léto, slunce, pohodu a vůni grilovaného masa či zeleniny linoucí se zahradou… Ozvláštněte letos své grilovací umění a vyzkoušejte některý z medových receptů a připravte se na explozi chutí! Med, ten zlatavý poklad, není jen skvělým sladidlem do čaje nebo na chleba. Jeho jedinečné vlastnosti z něj dělají fantastického parťáka i pro slané pokrmy, a na grilu přímo exceluje!

Proč je med skvělý na grilování? Dodá masu krásnou barvu a jemně karamelovou krustičku, pomůže udržet šťavnatost a jeho přirozená sladkost skvěle vybalancuje pikantní nebo kyselé chutě ostatních ingrediencí v marinádách a dipech. 

 

grilování s medem recepty

Medové marinády: Základ pro dokonale šťavnaté maso

Marinování je klíčem k tomu, aby maso bylo křehké, šťavnaté a plné chuti. Med v marinádě nejenže přidá sladkost, ale také pomáhá vytvořit na povrchu masa při grilování lákavou glazuru.

🍗Medovo-hořčičná marináda na kuřecí a vepřové

Tenhle recept na medovou marinádu je sázkou na jistotu a miluje ho snad každý.

Budete potřebovat:

  • 4 lžíce kvalitního medu (ideálně med květový)
  • 2 lžíce dijonské hořčice (nebo plnotučné)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

Jak na to:

  • Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce. 
  • Maso naložte do marinády alespoň na 2 hodiny před grilováním, ale ideálně nechte odležet přes noc v lednici.
  • Tip: Pro pikantnější verzi přidejte špetku chilli.

 

🌶️Pikantní medovo-česneková marináda na žebra, křídla a hovězí

Pokud máte rádi trochu ostřejší chutě, tahle medová marináda je přesně pro vás.

Budete potřebovat:

  • 3 lžíce tmavějšího medu (ideální je lesní nebo lipový med)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky chilli vloček (nebo dle chuti)
  • Šťáva z 1/2 limetky

Jak na to:

  • Ingredience smíchejte. 
  • Maso marinujte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. 
  • Během grilování můžete zbylou marinádou maso potírat.
  • Tip: Místo chilli vloček můžete použít kapku vaší oblíbené chilli omáčky, nebo vyzkoušet chilli v pastovaném medu.

 

Medové dipy a omáčky: Perfektní doplněk k hotovým pokrmům

Nejen marinády, ale i dipy a omáčky mohou díky medu získat nový rozměr. Podávejte je k již ugrilovanému masu, zelenině nebo třeba k sýrům.

🍶Svěží jogurtový medový dip (k zelenině, kuřecímu masu, sýrům)

Lehký a osvěžující medový dip, který se hodí téměř ke všemu.

Budete potřebovat:

  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu (řecký typ je ideální)
  • 2 lžíce medu (zkuste třeba náš jemný akátový med)
  • 1 lžíce čerstvě nasekané máty nebo pažitky
  • Šťáva z 1/4 citronu
  • Špetka soli

Jak na to:

  • Všechny suroviny jednoduše smíchejte a nechte chvíli odležet v chladu, aby se chutě propojily.
  • Tip: Pro výraznější chuť přidejte malý prolisovaný stroužek česneku.

 

🍖Univerzální medová BBQ omáčka (ke všemu grilovanému)

Domácí BBQ omáčka je vždycky lepší než kupovaná, a s medem je prostě božská!

Budete potřebovat:

  • 1 menší cibule, najemno nasekaná
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce medu (např. květový nebo akátový)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • Sůl, pepř

Jak na to:

  • Na oleji zpěňte cibulku, přidejte česnek a krátce orestujte. 
  • Vmíchejte protlak, med, ocet, worcesterskou omáčku a uzenou papriku. 
  • Osolte, opepřete a na mírném ohni za občasného míchání vařte asi 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne. 
  • Nechte vychladnout.
  • Tip: Pokud máte rádi ostřejší, přidejte trochu chilli. Omáčka vydrží v lednici několik dní.

 

Pár tipů pro grilování s medem:

  • Pozor na spálení: Med obsahuje cukry, které mají tendenci při vysokých teplotách rychle karamelizovat a mohou se spálit. Pokud grilujete maso naložené v medové marinádě delší dobu, zvažte grilování na nepřímém žáru nebo ke konci snižte teplotu.
  • Potírání ke konci: Pokud chcete dosáhnout krásné lesklé glazury, můžete maso potírat medovou marinádou nebo samotným medem až v poslední fázi grilování.
  • Kvalitní med je základ: Chuť výsledného pokrmu samozřejmě ovlivní i kvalita použitého medu. Doporučujeme používat pravý včelí med od prověřených včelařů.

 

3 položek celkem