Med: Zlatý poklad pro imunitu

Posilování imunity - zaklínadlo, které se s každým příchodem podzimu začne všude skloňovat. Pojďte se ohlédnout do minulosti a využijte moudrosti našich předků, kteří žili v souladu s přírodou a uměli využívat její dary.

honey-1006972_1920

Med jako nejspolehlivější prevence nejen nachlazení

Jako nejspolehlivější prevence proti nachlazení a mnoha dalším neduhům sloužil po staletí med. Kromě úžasné vůně a chuti, obsahuje med od včelaře mnoho zdraví prospěšných látek. Výčet můžeme začít jednoduchými cukry, které bez potřeby další přeměny snadno a rychle doputují do krve. Med je díky tomu ideální zásobárnou rychlé energie, což lze využít při prochladnutí, o které není na začátku jara a podzimu nouze. Lžička medu pomůže i po jakékoliv fyzické námaze, kdy bývá tělo oslabené a tedy i náchylnější pro nejrůznější virová onemocnění.

Další významnou složkou medu tvoří dextriny, jež napomáhají s hojením poraněné sliznice. Z tohoto důvodu je mimo jiné doporučován jako podpůrný prostředek při léčbě vředových onemocnění žaludku, dvanácterníku, nebo sliznice tlustého střeva. A jak všichni dobře víme, správné fungování trávicího traktu je pro imunitu člověka velmi důležitý faktor.

Když tělo přeci jen službu vypoví a o slovo se přihlásí teplota, kašel a ucpaný nos, med je tradičním pomocníkem. Odedávna byl přidáván jako sladidlo do plicních čajů. Pozor, je ale třeba dbát na důležité pravidlo - nerozpouštět med v horkém čaji. Dobré je chvíli počkat, až čaj vychladne. Zahřátí medu nad 45 stupňů totiž zničí enzymy a další důležité blahodárné látky.